اسید بوریک چیست؟
ماده ای است که به صورت طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. این ترکیب یک هیدرات اسیدی ضعیف از بوریک اکسید است که اولین بار ویلهلم همبرگ آن را از واکنش بوراکس با اسید های معدنی تهیه کرد. اسید مذکور اغلب به عنوان ضد عفونی کننده ، حشره کش ، در کشاورزی ، تولید مهار کننده آتش و به عنوان ماده اولیه در تولید بسیاری از ترکیب شیمیایی استفاده می شود.
با کارشناسان ما در ارتباط باشید
خواص و ویژگی ها اسید بوریک
پودر بوریک اسید با شکل سفید کریستالی در دسته اسید های ضعیف قرار دارد و حلالیت آن در آب با افزایش دما افزایش پیدا می کند. ماده ای معدنی با سمیت پایین و غیر فرار است که دارای خواص حشره کشی ، قارچ کشی و علف کشی است که مدتهاست به عنوان جایگزینی امن برای سموم فرار و مصنوعی شناخته می شود. محصول فوق و نمک های سدیم آن مانند بوراکس دکا هیدرات ، بوراکس پنتا هیدرات ، بوراکس آنهیدروز و غیره می توانند در ساختار آفت کش ها مورد استفاده قرار گیرند.
امروزه نزدیک به 200 محصول را می توان یافت که در ساختار خود دارای این ماده و یا نمک های سدیم آن هستند. این ماده ترکیبی با کریستال های بی رنگ و یا پودر سفید رنگ ، بدون بو و مزه تلخ می باشد. این ترکیب در آب محلول و اشتغال ناپذیر است ، اما ایجاد خورندگی می کند. باز مزدوج آن را بورات می گویند. در دمای بالا هیدروژن از دست داده و متابوریک اسید تولید می کند. هر مول بوریک اسید حاوی 18% بور است. خواص شیمیایی این اسید در جدول زیر قابل مشاهده است.
روش تهیه اسید بوریک
دو روش کلی برای تهیه این اسید وجود دارد:
- این واکنش همان واکنشی است که ویلهم برای تولید ارتوبوریک اسید استفاده کرد. در این روش از واکنش بوراکس با اسید های معدنی مانند هیدروکلریک استفاده می شود تا تحت شرایط خاصی بوریک اسید تولید شود.
NA2B4O7.10H2O + 2 HCI = 4 H3BO3 + 2 NACL + 5 H2O
- در روش دوم این ترکیب به عنوان محصول جانبی از هیدرولیز بورون تری هالید ها و دی بوران ها تهیه می شود.
B2H6 + 6 H2O = 2 H3BO3 + 6 H2 BX3 + 3 H20 = H3BO3 + 3 HX = CL/BR/L
آزمایش بوریک اسید
یکی از آزمایش های مهم در آزمایشگاه ها آزمایش تولید اسید بوریک از بوراکس است. برای این کار ابتدا مقدار 12 گرم برواکس را در 25 میلی لیتر آب مقطر گرم حل می کنند. محلول تهیه شده را با هیدروکلریک اسید 25% خنثی کرده و می گذارند محلول به آرامی خنک شود. پس از تشکیل بلور ، بلور را با قیف بوخنر صاف می کنند. در نهایت اسید بوریک تولید شده روی کاغذ صافی ریخته و می گذارند خشک شود. درصد بور در بوریک اسید حدود 18% محاسبه شده است.
کاربرد های بوریک اسید
مهمترین و عمده ترین کاربرد های این ماده شیمیایی را می توان به صورت زیر دسته بندی نمود :
حشره کش
اولین بار از اسم اسید بوریک در حشره کش ها برای دفع سوسک ها ، موریانه ها ، کک و … استفاده شد. این ماده به عنوان یک سم معده روی متابولیسم حشرات تاثیر می گذارد و پودر خشک آن برای اسکلت بیرونی حشرات خورنده است.
پزشکی
این ترکیب می تواند به عنوان ضد عفونی کننده برای سوختگی یا بریدگی جزئی ، درمان عفونت های قارچی و همچنین در پمادهای سوختگی و یا درمان بریدگی جزئی و گاهی اوقات در نمک و پانسمان زخم های مانند پرز های بوراکیک استفاده می شود. محلول بسیار رقیق آن به عنوان شستشو دهنده چشم کاربرد دارند. همچنین به عنوان یک ترکیب ضد باکتری برای درمان آکنه بسیار موثر است.
پودر اسید بوریک برای پوست
از مخلوط این پودر با ایزوپروپانول برای درمان عفونت و قارچ ایجاد شده میان انگشتان پا با تغییر PH استفاده می شود. این موضوع بیشتر در افرادی که تنش و حرکت زیادی داشته و تعریق زیادی اتفاق می افتد. داروی بوریک اسید گاهی به صورت شیاف برای درمان عفونت های قارچی مورد استفاده قرار می گیرد.
نگهدارنده
علاوه بر خاصیت این ماده به عنوان حشره کش ، از پوسیدگی ، رطوبت و فاسد شدن چوب جلوگیری می کند. در ترکیب با حامل اتیلن گلیکول برای جلوگیری از حمله قارچ و حشرات استفاده می شود.
تنظیم PH
این ترکیب همراه با بوراکس بافر تشکیل می دهد و معمولا برای تنظیم PH آب استخر ها استفاده می شود. PKa محلول آن در دمای اتاق 9.24 است.
اسید بوریک در کشاورزی
از کود اسید بوریک برای جلوگیری از کمبود بور در گیاهان استفاده می شود. همچنین برای حفظ غلاتی مانند برنج و گندم کاربرد دارد. این ترکیب یک گندزدایی عال برای از بین بردن باکتری ها و قارچ ها است. کشاورزان در برخی فصول اقدام به محلول پاشی اسید بوریک می کنند که تاثیر بسزایی در عملکرد و رشد بذر و میوه دهی باغ ها و مزارع دارد.
نیروگاه اتمی
از ماده فوق در برخی نیروگاه های هسته ای به عنوان سم نوترون استفاده می شود. بور موجود در این ترکیب با جذب برخی از موترون های حرارتی احتمال شکاف گرمایی را کاهش می دهد.
کاربرد بوریک اسید برای روغن کاری
سوسپانسیون های کلوئیدی نان ذرات اسید ارتوبوریک محلول در نفت یا روغن نباتی می تواند خاصیت روان کنندگی قابل توجی روی سطوح سرامیکی یا فلزی ایجاد کند.
با کارشناسان ما در ارتباط باشید
مواد شیمیایی
از بور در صنایع شیمیایی برای جلوگیری از واکنش تشکیل آمید بین آلمینیوم و نیترات استفاده می شود. مقدار کمی بوریک اسید به ترکیب اضافه می شود تا آمید های قلیایی را که می توانند با آلومینیوم واکنش نشان دهند خنثی کند. از این ترکیب همچنین می توان به عنوان ماده رنگی برای تغییر رنگ آتش به سبز استفاده کرد.
اسید بوریک در عطاری
این ماده یک ترکیب پایدار شیمیایی است که به منظور درمان کمبود بور و یا پیشگیری از کمبود آن در گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب یک نگهدارنده مناسب برای برنج و گندم است و از کرم زدگی و خرابی آن جلوگیری می کند.
عوارض و خطرات بوریک اسید
هر محصول یا ماده شمیایی می تواند در صورت استفاده نادرست و نابه جا خطرناک باشد و از آنجایی که این اسید مقداری سمی است ، حتما باید نکات ایمنی را در مورد استفاده از آن رعایت نمود.
- هرگز ماده مذکور را از طریق دهان ، بر روی زخم های باز و کودکان استفاده نکنید. بلعیدن آن می تواند کشنده باشد و در صورت بلع فورا به دنبال فوریت های پزشکی بروید.
- کپسول و شیاف واژینال که استفاده می شود می تواند باعث تحریک پوست شود ، در دوران بارداری به هیچ وجه از آن استفاده نکنید.
- برای چشم بسیار با احتیاط عمل کرده و حتما با پزشک در این مورد مشورت نمایید. در صورت استفاده از لنز های چشم از این محصول برای شستشو استفاده نکنید.
- در صورت استفاده برای از بین بردن حشرات مزاحم مطمئن شوید که اسید بوریک را در مسیر های دور از دسترس کودکان و محل های حساس مانند میز آشپزخانه نریزید.
بوریک اسید را از کجا تهیه کنیم؟
برای ثبت سفارش خرید با بهترین کیفیت و بهترین قیمت بوریک اسید می توانید با کارشناسان فروش شیمی اکسین پارس تماس حاصل فرمایید.
021-22797066 021-22797055 021-22797044 021-22797033 021-22797022
بدون دیدگاه